×

Ваш кошик порожній

Механічне та хімічне очищення зубних відкладень

Механічне та хімічне очищення зубних відкладень
21 червня 2018 р. 00:46

Зубний камінь – це те, із чим рано чи пізно стикається кожна людина. Зубний камінь є щільними відкладеннями на зубах, основою яких є органіка та солі, які мають подразнюючу дію на яснах. Місце розташування зубного каменю є шийки зубів, а іноді коронка і корінь зуба. Причиною появи зубного каменю є недостатнє чи неякісне чищення зубів, через що зубний наліт (слиз, спущений епітелій, мікроби, їжа тощо) осідає на їх поверхні і згодом мінералізується кальцієм зі слини. Якщо не видаляти зубний камінь, суттєво зростає ризик захворювань пародонту.

Зубні відкладення також є природним процесом у порожнині рота, які відкладаються на поверхні зубів. Зубні відкладення можуть бути двох видів: м'які та тверді.

До м'яких зубних відкладень відносять зубні бляшки, які накопичуються на поверхні зубів, пломбах, протезах. Результатом злиття бляшок є зубний наліт, який утворюється внаслідок неякісної гігієни ротової порожнини. Основою для утворення зубного нальоту є їжа, мікроорганізми, в'язка слина, білки та вуглеводи слини, клітини ротової порожнини, які постійно лущаться. Внаслідок таких процесів за тиждень на наших зубах ці відкладення призводять до утворення твердих відкладень на зубах, які є зубним каменем (несвоєчасне видалення м'якого відкладення). Цей наліт постійно збільшується у своїх розмірах, наростає, що призводить до відтіснення ясен, виникнення кровоточивості ясен.

Якщо зубних відкладень не позбавлятися вчасно, не прибирати їх, це призводить до розвитку таких захворювань, як гінгівіт та пародонтит. Тому зуби потребують, щоб їх постійно якісно очищали та не допускали вищеописаних ситуацій.

Методи очищення зубних відкладень

Формування зубних відкладень краще не допускати, але якщо таке сталося, необхідно терміново пройти очищення в стоматології, яке називається «професійне чищення зубів». Ця процедура призначена для зняття зубного каменю, що дає можливість не допустити виникнення пародонтиту та гінгівіту.

Існує кілька способів чищення зубних відкладень: механічний та хімічний.

Механічний метод

Цей спосіб називається ще ручним чи мануальним. Зубний наліт знімається за допомогою застосування спеціальних інструментів та апаратури. Механічна чистка може здійснюватися кількома методами:

- Класичний метод, який заснований на ручному видаленні нальоту та каміння за допомогою інструментів для професійної гігієни. Даний спосіб очищення зубів є найпростішим, але також найстарішим – сьогодні ним практично вже ніхто не користується. Він може бути використаний тільки в тому випадку, якщо у пацієнта є протипоказання використання апаратних способів, а також пацієнти, які страждають на остеомієліт, тяжкою формою цукрового діабету та іншими захворюваннями.

- Чищення спеціальними щіточками, що швидко обертаються, з високо абразивною пастою для кабінетного використання.

- Чищення за допомогою порошкоструменевого апарату, суттю якої є використання спеціальної насадки, де напір води, повітря і порошкова сіль змішуватися і під тиском прямувати на зуби.

- Чищення ультразвуковими апаратами, яке покликане зчищати зубні відкладення з поверхні зубів за допомогою ультразвукової вібрації спеціального стрижня. Завдяки спеціально підібраним частотам та амплітудам коливань стрижня відкладення легко відокремлюються від поверхні. Цей спосіб очищення зубів є сучасним, але при цьому болючим (пацієнту може бути зроблена анестезія). Але ультразвуковий метод очищення має протипоказання: наявність імплантатів, ортопедичних конструкцій, серцевої аритмії, хронічного бронхіту, астми, гострих респіраторних захворювань, гіперчутливості зубів, наявність ВІЛ, гепатиту, туберкульозу. Також проводити ультразвукове чищення не рекомендовано дітям із молочними зубами.

Хімічний метод

Застосування хімічного методу є актуальним тоді, коли важко провести механічне чищення. Хімічний метод передбачає сильну рухливість зубів, високу густину каменю.

Хімічна чистка зубів передбачає використання різних хімічних засобів, таких як луги, кислоти, хлороформ, йод, завдяки яким наліт і зубний камінь розм'якшується, що дозволяє його видалити. Препарати для чищення найчастіше мають форму гелю. Їх наносять на поверхню зубів і залишають на них на 30 секунд або хвилину (залежно від розмірів каменю та відкладень), після чого препарат знімається тампоном ватним і зуби промиваються водою. Важливим недоліком даного методу є те, що ясна при чищенні повинні бути ізольовані (не припустимо, щоб хімічні препарати потрапляли на ясна, оскільки вони можуть потрапити в кров). Але оскільки зубний камінь та відкладення найчастіше знаходяться саме під яснами (а цим методом можна видалити тільки те, що на зубній поверхні), то цей метод є малоефективним і має короткочасний ефект. Тому найчастіше застосовується наступна практика: спочатку на зубні відкладення використовують хімічну дію, після того, як буде досягнутий ефект пом'якшення, камінь видаляють звичайним механічним методом.

Профілактика зубного каменю та зубних відкладень з іригатором

Процес видалення зубного нальоту і зубних відкладень є хворобливим, неприємним і дорогим процесом. До того ж, помітити його може лише стоматолог, що призводить до того, що у людей найчастіше запущений процес накопичення зубного каменю в надлишку, що призводить до серйозних захворювань. Тому цього краще не допускати та забезпечити своїм зубам все необхідне, щоб не дати шансу ні зубним відкладенням, ні зубному каменю накопичуватися. А саме дотримуватися правил гігієни ротової порожнини: регулярне чищення зубною щіткою, полоскання рота після кожного прийому їжі, використання зубної нитки та іригатора.

Важливо знати, що іригатор у боротьбі з відкладеннями відіграє важливу роль, оскільки причиною відкладень (і як наслідок зубного каменю) є зубний наліт, який осідає на наших зубах протягом дня. І його необхідно видаляти повністю, а зробити це може тільки іригатор, який завдяки натиску струменя води вимиває всі залишки їжі, мікроорганізми з поверхні зубів, важкодоступних місць, куди не здатна дотягнутися найсучасніша зубна щітка.

Таким чином, якщо якісно чистити зуби (використовуючи для цього іригатор), то шанси на появу зубного каменю дуже малі. А це означає, що наші зуби завжди будуть гарними та здоровими!